Skip to content

EK Teamgym in IJsland

REYKJAVIK – Van 15 tot en met 18 oktober 2014 vond de tiende editie plaats van de Europese Kampioenschappen Teamgym in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Nederland was één van de veertien deelnemende landen met één senior mixteam. Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, IJsland, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Rusland, Tsjechië en Zweden waren ook present. donderdag werd de kwalificatierondes gehouden, vrijdag en zaterdag finales.

Teamgym1

Team Nederland in IJsland bestond uit: Dick Bruin, Shalina Groeneveld, Alexander Hanebeck, Aronne Julsing, Ayla Wilbrink, Bastijn van Gageldonk, Derek de Wit, Eline Groen, Frans den Hollander, Scott Hoogenboom, Thirza Prinsen, Mayke van Langen, Rik Boumans. Ze komen uit voor DVV Zuid-Scharwoude, K&V Opmeer, Swentibold Sittard, KEV Vriezeveen, EOC Oosterhout, GTS Stedebroec, STAR Rotterdam. Leuk detail, Groeneveld en Wilbrink zijn voormalige topturnsters.

Het begeleidingsteam bestond uit: coaches Renate Büter-Nijen Twilhaar, Angelique Smit-Nijen Twilhaar, coach/choreograaf Angeli Dijkstra, internationaal jurylid en coach Rogier Hellenbrand en delegatieleider Jacob Pekelsma.

Na een jaar hard trainen was het dan eindelijk zover en kon er op maandag 13 oktober afgereisd worden naar IJsland. De reis verliep voorspoedig en de appartementen waren ook mooi.

Woensdag was de training en daar konden we al zien dat het niveau enorm hoog lag, maar dat er zeker kansen aanwezig waren om een finaleplaats te behalen. De landen waar het bij de 6e plaats om zou gaan waren Engeland, Oostenrijk en Italië.

Toch ging de training niet geheel vlekkeloos. Daarom werd besloten met de groep om de moeilijkheidswaardes iets terug te brengen zodat we konden gaan voor een perfecte uitvoering. Deze keus is zeker goed geweest want zowel op tumbling als op trampoline hadden we het 2e en 3e hoogste cijfer voor uitvoering. Op beide toestellen scoorde de ploeg 15.500 punten.

Op het onderdeel vloer is het de bedoeling om het z’n allen synchroon een dans uit te voeren met acrobatische onderdelen. De zenuwen speelden hier parten en sommige waardeonderdelen werden niet geteld. Dit scheelde het team al bijna 2 punten. Ook op uitvoering lieten ze wat vallen, waardoor ze de finale misten.

Het was haalbaar, maar helaas niet deze dag. Ze werden verdienstelijk 7e van Europa.

Als je nagaat dat het aantal trainingsuren in de Scandinavische landen tussen de 17 en 30 ligt, komen wij er met een gemiddelde trainingstijd van 4 uur per week ontzettend dicht bij in de buurt op minitrampoline en tumbling.

Op het onderdeel vloer zal over 2 jaar op het volgende EK nog meer aandacht aan besteed moeten worden om de kansen op een finaleplaats veilig te stellen.

Of en wanneer een nieuw traject zal gaan starten is nog niet bekend.

Er is ook gekeken in gymzaal de Weemelanden naar de wedstrijd via Livestream. Een kleine 70 personen hebben deze uitzending bijgewoond om hun springers aan te moedigen.

Aronne, Ayla, Thirza, Eline, Renate en Angelique hebben een geweldige tijd beleefd in IJsland. Zij willen alle bedrijven, familie , de springselectie en bestuur van KEV bedanken voor hun donaties welke mogelijk hebben gemaakt dat zij deze reis konden meemaken.

Vanaf nu zal de aandacht weer uitgaan naar het landelijke groepsspringen. Deze wedstrijden beginnen weer vanaf a.s. zaterdag.

Teamgym2